Het Schoolhuis, ontmoetingsplek voor iedereen

Dag: 3 juli 2024

Bezoek het Schoolhuis en de Woudse Dom op de Open monumenten dagen op 14 en 15 september

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Open Monumentendag 2024 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. In Rijnsaterwoude is de Woudse Dom is geopend op beide dagen.

Ook het Schoolhuis is geopend op 15 September, daar is een expositie van Stichting Oud Leimuiden en Rijnsaterwoude met historische kaarten van Leimuiden en Rijnsaterwoude te bezichtigen. De oudste kaarten dateren vanaf 1611.

Openingstijden Het Schoolhuis:
zo 14 sep. 09:30 – 14:00 uur
zo 15 sep. 09:30 – 14:00 uur

De Woudse Dom is een monumentaal kerkgebouw, met een historische oorsprong in de vroege middeleeuwen, waarschijnlijk rondom tijdperk van Willibrord. Een van de oudste kerken in de streek.
Al in 1049 wordt er over een Kapelletje gesproken op de plek waar nu de Woudse Dom staat. Veel later, zo rond 1500, heeft de Woudse Dom meer haar huidige model gekregen. Het jaar 1573 is bijzonder omdat pastoor Johannes Snoeckaart besluit met een deel van de parochianen over te stappen naar het Protestantisme.

Priester Hendrik
Sinds 2001 staat links voor de Woudse Dom een beeld ter herinnering aan priester Hendrik. Naast priester was hij tevens een pionier en ontginner van drassige land in onze regio. In 1113 vertrok hij naar Noord-Duitsland (omgeving Bremen) om ook daar het drassige land rond de rivier de Elbe te ontginnen. Een identiek beeld staat in Steinkirchen (D).

Restauratie
In 2018 is in opdracht van de gemeente Kaag en Braassem de restauratie uitgevoerd. Hierbij heeft het rijk gedeeltelijk subsidie toegekend. Tijdens deze restauratie is voornamelijk het metselwerk en voegwerk aangepakt. De klokken en de torenspits zijn opnieuw verguld en geschilderd. Het lei en loodwerk zijn vernieuwd. De galmborden werden ontdaan van schilderwerk en naturel gehouden. Tijdens de restauratie in 2018 was het uitgangspunt, het behouden van historische elementen en mogelijk technisch/bouwkundig verbeteren waar noodzakelijk.Vrijwilligers van Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude zijn bij de kerk aanwezig met foto’s en informatie. De kerk is te bezichtig en je kunt de toren tot de klokken beklimmen.

2024: Op zondag 15 september is er van 9.30 tot 10.30 uur een dienst in de kerk. Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens de dienst. Na de dienst is de kerk nog open tot 14.00 uur.