Zet je brein in beweging met RGM!

RGM staat voor de Ronnie Gardiner Methode. Het is een vrolijke manier om je hersenen aan het werk te zetten en te oefenen. Bijvoorbeeld voor mensen die mentaal gezond oud willen worden. En wie wil dat nou niet!

In 2019 heb ik, Saskia van de Ven – Vink, de opleiding tot RGM praktitioner afgerond. In mijn werk als muziekbegeleider op een dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel heb ik ervaren hoe leerzaam, succesvol en leuk de methode is. Daarom besloot ik in 2020 in Rijnsaterwoude mijn ‘eigen’ groep te starten.

RGM is een vrolijke oefenmethode voor je hersenen. De methode is ontwikkeld door Ronnie Gardiner, een Zuid-Amerikaanse jazzdrummer die in Zweden woont. Deelnemers doen op het ritme van de muziek, zittend of staand, oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. Omdat er tijdens het oefenen verschillende zintuigen (spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk worden geactiveerd, worden veel verschillende hersengebieden aan het werk gezet. Dit kan zorgen voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften en tussen de betrokken hersengebieden onderling, waardoor verbetering van veel hersenfuncties kan optreden.

RGM is geschikt voor heel veel doelgroepen, onder andere:

 • Mensen die gezond oud willen worden
 • Mensen met Niet aangeboren hersenletsel
 • Mensen met de ziekte van Parkinson
 • Mensen met een burn-out of depressieve klachten
 • Mensen die een ziekenhuisopname of chemotherapie achter de rug hebben
 • Kinderen met leerproblemen (dyslexie, AD(H)D, dyscalculie
 • Kinderen met een motorische achterstand
 • Iedereen die zin heeft in een leuk uurtje bewegen


De effecten van RGM kunnen zijn:

 • Toename concentratie
 • Verhoging denksnelheid
 • Verbetering van spraak
 • Verbetering van geheugen
 • Toename van energie
 • Toename van belastbaarheid
 • Verbetering van stemming
 • Verbetering leervermogen
 • Toename alertheid


RGM wordt gegeven in groepen van maximaal 10 personen en een les duurt ongeveer een uur. Na de les is er een kopje koffie of thee. Het is altijd een gezellige en vrolijke boel, waarbij we hard werken afwisselen met een rustig lied. Fouten maken is niet erg, dit geeft aan dat je hersenen “aan het werk” zijn. Als alles vanzelf gaat neemt het effect voor de hersenen af. Goed nadenken en veel plezier maken!

RGM zet je brein in beweging!

Op 15 september 2021 is er een (gratis) informatiebijeenkomst. De week erna starten we een cursus van 10 lessen. Instromen kan de eerste twee lessen. De kosten zijn € 95,00 voor 10 lessen.
Meer informatie via www.koordirigent.com of via 06-10484338.